Beste luchtbevochtiger

Een goede luchtbevochtiger creëert een aangenaam condensatieniveau binnenshuis dat jouw huid kan kalmeren en je kan helpen gemakkelijker te ademen – maar zelfs de beste luchtbevochtigers vereisen meer onderhoud en aandacht dan u zou verwachten van zo’n schijnbaar eenvoudig apparaat. Wij raden de Clean Air Optima® CA-604Wluchtbevochtiger aan omdat deze stiller, duurzamer en makkelijker schoon te maken is dan elke andere verdampingsluchtbevochtiger die we hebben getest, met een 5 liter tank die de hele dag meegaat.

We hebben ook aanbevelingen voor ultrasone luchtbevochtigers, die gebruik maken van een vibrerend membraan om microscopisch kleine druppeltjes vloeibaar water in de lucht te brengen. In het algemeen geven wij de voorkeur aan verdampingsbevochtigers, omdat wij vinden dat ze minder rommelig zijn en minder snel een ruimte overbevochtigen; u zult echter het wicking filter op een semi-regelmatige basis moeten vervangen, en de ventilatoren zijn misschien niet de beste optie voor mensen die huisdieren hebben of bijzonder stoffige huizen. De beste voor u zal zijn welke u daadwerkelijk bereid bent om te gaan met en onderhouden.

1. Clean Air Optima® CA-604W

Beste luchtbevochtiger die je kunt kopen:  Clean Air Optima® CA-604W
Beste luchtbevochtiger die je kunt kopen: Clean Air Optima® CA-604W

De verdampende Clean Air Optima® CA-604W luchtbevochtiger is al sinds 2020 onze favoriet. Deze luchtbevochtiger presteert beter dan alle anderen die we getest hebben. Dat komt omdat de Clean Air Optima® CA-604W bijna alles goed doet: hij bevochtigt de lucht snel, werkt stil, handhaaft een comfortabel vochtigheidsniveau en geeft ‘s nachts geen pieptoon of knipperlicht. De duurzame tank is zeer eenvoudig te vullen en schoon te maken, met onderdelen die door de vaatwasser kunnen. De CA-604W is geschikt voor ruimtes tot 400 vierkante meter en werkt prima voor de meeste slaapkamers en woonkamers. En omdat het een verdampingsbevochtiger is, kan dit model de lucht niet te veel bevochtigen of wit mineraalstof verspreiden, zoals ultrasone bevochtigers kunnen doen. Onze enige echte klacht over de CA-604W – naast het feit dat je hem moet schoonmaken, zoals bij elke luchtbevochtiger – is dat de lont om de paar maanden vervangen moet worden, wat een kleine maar vervelende extra kostenpost is.

2. Philips AC2729/11

Een zeer goede luchtbevochtiger: Philips AC2729/10. Blinkt uit op kwaliteit en design.
Een zeer goede luchtbevochtiger: Philips AC2729/10. Blinkt uit op kwaliteit en design.

Met de Philips AC2729/10 koop je een luchtzuiveraar met geïntegreerde bevochtiger voor voor thuis of kantoor om de luchtkwaliteit te verbeteren. Naast allergieën in de lente en de zomer is de overdracht van virussen via deeltjes in de lucht momenteel een belangrijk thema in de winter.

3. Clean Air Optima® CA-807 

Deze luchtbevochtiger werkt stil en efficiënt. Het verhoogd de luchtvochtigheid zonder dat je iets merkt.

Goedkoopste luchtbevochtiger

goede luchtbevochtiger voor klein budget: Medisana UHW
goede luchtbevochtiger voor klein budget: Medisana UHW

De goedkoopste luchtbevochtiger is de Medisana UHW. Als je gewoon een basisbevochtiger nodig hebt die er goed uitziet en zijn werk doet zonder al te veel te kosten, koop dan de Medisana UHW.

Voor wie is een luchtbevochtiger geschikt?

Als je last hebt van problemen die samenhangen met droge lucht – droge sinussen, bloedneuzen, gebarsten en pijnlijke lippen, of schokken door statische elektriciteit – dan is de lucht in je huis waarschijnlijk te vochtig. In het grootste deel van Nederland is dit vooral een winterprobleem, door verwarmingen die de luchtvochtigheid binnenshuis kunnen opdrijven tot woestijnachtige omstandigheden. Maar droge lucht kan ook een probleem zijn als jouw radiatoren of andere vormen van verwarming heeft, omdat de relatieve vochtigheid van koude winterlucht over het algemeen lager is dan de lucht in de zomer.

Het gebruik van een draagbare luchtbevochtiger is de goedkoopste en gemakkelijkste manier om de relatieve vochtigheid op het door de EPA aanbevolen niveau te houden – lager dan 60%, en idealiter tussen 30% en 50%. Dit zal de hierboven genoemde symptomen verlichten en de groei van schimmel en meeldauw tegengaan, wat kan gebeuren in te vochtige omstandigheden. Een goede bevochtiging kan ook helpen om de verspreiding van virussen in de lucht te vertragen, waaronder griep en SARS-CoV-2, ook bekend als het coronavirus. De algemene onderzoeksconsensus is dat, hoewel men nooit op een luchtbevochtiger mag vertrouwen om infectie te voorkomen, de luchtvochtigheid in de omgeving tot op zekere hoogte van belang is voor het vermogen van een virusdeeltje om in de lucht te overleven, maar ook voor de manier waarop de afweer van uw immuunsysteem functioneert. De medische onderzoeken die we hebben gezien en die beschrijven hoe je een luchtbevochtiger kunt gebruiken om optimale omstandigheden te creëren, komen overeen met het advies van 30% tot 50% dat de EPA al lang geeft. Als u de vochtigheid in uw ruimte wilt meten voordat u een luchtbevochtiger koopt, of de prestatie van een luchtbevochtiger die u al heeft wilt controleren, kunt u een eenvoudige hygrometer op Bol kopen voor minder dan 10 euro.

Het bevochtigen van uw huis houdt meer in dan alleen het kopen van een apparaat en het gevuld houden met water. Verwaarlozing van het schoonmaken en onderhouden van uw luchtbevochtiger, vaak op een wekelijkse basis, kan u blootstellen aan gezondheidsrisico’s, zoals de vervelende schimmel piepende ademhaling van overgevoeligheid pneumonitis, ook wel bekend als “luchtbevochtiger long.” Op dat moment kan het apparaat u meer kwaad dan goed doen. U kunt dit risico enigszins verkleinen door gedestilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken in plaats van kraanwater, maar hoe dan ook, u zult nog steeds wat werk te doen hebben. Dus vraag jezelf eerlijk af: Ben je klaar om een “bevochtiger ouder” te zijn?

Hoe we de beste luchtbevochtiger kozen

De meeste machines die we in de loop der jaren hebben getest, hebben, strikt gemeten naar vochtopbrengst, naar behoren gepresteerd. Maar we hebben grote verschillen gevonden in ergonomie, schoonmaak- en vulgemak, constructiekwaliteit en gebruikersinterface.

Omdat u over het algemeen dagelijks met een luchtbevochtiger moet werken (de tank bijvullen, soms meer dan eens, en dan opnieuw opstarten en resetten), wegen deze factoren altijd zwaar mee in onze beslissing welke machines we kiezen om te testen. Zoals altijd hebben we populaire modellen op Bol.com onderzocht. Met aandacht voor zowel positieve als negatieve beoordelingen geraadpleegd.

We hebben onze zoektocht ook beperkt tot ultrasone en verdampingsluchtbevochtigers, de twee types die je meestal in de winkel ziet. Er zijn ook warmelucht bevochtigers (u kunt er hier meer over lezen), maar wij raden deze niet aan.

Verdampingsbevochtigers werken door gebruik te maken van het natuurlijke proces van verdamping. De lucht uit de kamer wordt aangezogen door een ventilator, gaat dan door een natte lont of een filter, die vocht toevoegt aan de lucht voordat het terug de kamer in wordt geblazen. Dit proces wordt geleidelijk vertraagd naarmate de lucht vochtiger wordt, wat overbevochtiging van de ruimte helpt voorkomen. De lont of filter verwijdert ook de meeste mineralen uit de watertoevoer, zodat er geen residu achterblijft op oppervlakken in de buurt die een witte, stofachtige film achterlaten. Mechanisch gezien zijn deze modellen robuust en vrijwel storingsvrij, ze werken als een gewone ruimteventilator – en ze klinken ook ongeveer hetzelfde.

Hoewel verdampingsmodellen mechanisch eenvoudig zijn, kan het onderhoud ervan frustrerend zijn. De lonten moeten regelmatig worden vervangen (om de één tot drie maanden) omdat ze anders verstopt raken door mineralen en een broedplaats worden van schimmels en bacteriën. Om dezelfde reden moet u de tank en het inwendige eenmaal per week schoonmaken. Wij gaven de voorkeur aan modellen die deze taken gemakkelijk en goedkoop uitvoeren.

Ultrasone luchtbevochtigers gebruiken een snel trillend membraan om microscopisch kleine druppeltjes vloeibaar water in de lucht te brengen, waar ze snel verdampen en waterdamp worden als ze op de grond vallen. Dit betekent dat ze heel erg stil zijn. Helaas betekent dit ook dat het water kan gaan plassen als u de luchtbevochtiger niet hoog genoeg plaatst om de druppels de tijd te geven te verdampen. We hebben dit zelf ondervonden, en we hebben soortgelijke klachten gezien van veel recensenten. En zelfs als je het apparaat hoog genoeg zet, is er nog steeds een kans dat er een fijn wit stofje achterblijft, gemaakt van mineralen die uit het water worden verwijderd tijdens het ultrasone trilproces. Dit is nauwelijks rampzalig, maar het kan wel een beetje vervelend zijn.

Ultrasone modellen zijn meestal gemakkelijker te onderhouden dan hun verdampende tegenhangers, omdat er geen wegwerplontjes vervangen hoeven te worden. Maar ze hebben ook de neiging om de lucht in een kamer te veel te bevochtigen, tot het punt dat vocht condenseert op vloeren, tapijten en meubels, en de hele kamer aanvoelt als een soort mist. Na verloop van tijd kan dit ook de groei van schimmel en meeldauw bevorderen. Veel ultrasone modellen hebben een ingebouwde vochtigheidsregelaar om dit probleem te voorkomen. Deze modellen hebben ook andere digitale functies waardoor ze er hightech en aantrekkelijk uitzien, maar ze zijn niet altijd perfect. Veel ultrasoon toestellen schakelen uit als u ze laat werken met een leeg reservoir – maar als een model dat detail niet heeft, kan het plastic barsten als er geen water is om de trillingen van het membraan te absorberen.

Ultrasone en verdampingsbevochtigers zijn eenvoudige, doeltreffende en energiezuinige machines. En u kunt ze allebei gemakkelijk schoonmaken (afhankelijk van het specifieke model). Geen van beide is noodzakelijkerwijs beter dan de andere; welke u kiest hangt af van uw specifieke huis of situatie.

De gezondheidsrisico’s van een vervuilde luchtbevochtiger – en hoe deze te voorkomen
De zorg voor een luchtbevochtiger is niet alleen om de lucht fris te laten ruiken, of zelfs om het huis in zijn geheel schoon te houden. Het gaat ook om de gezondheid. Niet schoongemaakte luchtbevochtigers kunnen snel broedplaatsen worden voor verschillende soorten bacteriën, amoeben en schimmels die allergieën, lage koorts en, in het ergste geval, een gevaarlijke ontsteking van de longen genaamd overgevoeligheidspneumonitis kunnen veroorzaken. Dit komt zo vaak voor dat het zelfs een bijnaam heeft: bevochtigerlong. Deze aandoening is verraderlijk en komt stiekem opzetten, als een zware verkoudheid op de borst. Het is zelfs een paar Wirecutter-medewerkers overkomen, dus we kunnen bevestigen dat het niet prettig is.

Waarop je moet letten bij het kopen van een luchtbevochtiger

Koele mist vs. warme mist: Zowel koele als warme vernevelingsbevochtigers voegen effectief vocht toe aan de lucht, maar koele vernevelingsopties zijn over het algemeen beter voor huizen met kinderen en huisdieren, omdat er geen brandrisico is in verband met een verwarmingselement, terwijl warme vernevelingsopties het beste zijn voor het zappen van meer ziektekiemen en bacteriën.

Grootte: Afhankelijk van factoren zoals de grootte van de tank en de afvoersnelheid, is uw luchtbevochtiger ontworpen voor een bepaalde grootte van de kamer. De fabrikant vermeldt meestal de grootte van de ruimte op de verpakking en het marketingmateriaal van de luchtbevochtiger. En terwijl dit artikel zich richt op draagbare, tafelmodel luchtbevochtigers voor kleine tot middelgrote kamers, als u de luchtvochtigheid in uw hele huis wilt helpen, kunt u een luchtbevochtiger voor het hele huis overwegen.

Bevochtigingstijd: Naast het kiezen van het type luchtbevochtiger dat geschikt is voor u, zijn er nog andere kenmerken om over na te denken. Sommige kunnen slechts een paar uur werken voordat ze bijgevuld moeten worden, terwijl andere een volle 24 uur kunnen werken. Voor degene die vaker bijgevuld moeten worden is een auto-off functie goed om te hebben, zodat de luchtbevochtiger niet doorgaat met werken als het water op is.

Ontwerp: Bij de meeste luchtbevochtigers is het ontwerp van de tank van doorslaggevend belang voor een goede ervaring. Zoek naar exemplaren met grote openingen om het bijvullen en schoonmaken te vergemakkelijken. Doorzichtige ontwerpen zijn ook handig omdat u dan kunt zien hoe vol de tank is, zodat u weet wanneer het tijd is om bij te vullen.

Gemak van schoonmaken: Uw luchtbevochtiger minstens een keer per week schoonmaken is uiterst belangrijk om de groei van schimmel, bacteriën en microben te voorkomen (het laatste wat u nodig heeft als u te maken heeft met ademhalingsproblemen). Zorg ervoor dat het apparaat gemakkelijk te demonteren en te schrobben is aangezien u dit vaak zult moeten doen.

De gezondheidsrisico’s van een vervuilde luchtbevochtiger – en hoe deze te voorkomen

De zorg voor een luchtbevochtiger is niet alleen om de lucht fris te laten ruiken, of zelfs om het huis in zijn geheel schoon te houden. Het gaat ook om de gezondheid. Niet schoongemaakte luchtbevochtigers kunnen snel broedplaatsen worden voor verschillende soorten bacteriën, amoeben en schimmels die allergieën, lage koorts en, in het ergste geval, een gevaarlijke ontsteking van de longen genaamd overgevoeligheidspneumonitis kunnen veroorzaken. Dit komt zo vaak voor dat het zelfs een bijnaam heeft: bevochtigerlong. Deze aandoening is verraderlijk en komt stiekem opzetten, als een zware verkoudheid op de borst. Welk type luchtbevochtiger u ook heeft, u moet hem regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat er zich schimmels gaan vormen in het reservoir en andere onderdelen van uw machine.

Normaal gesproken zijn water en ellebogenvet voldoende om de klus te klaren, maar het kan nodig zijn om zo nu en dan gedestilleerde witte azijn te gebruiken om minerale afzettingen (kalkaanslag) te verwijderen. Voor een maximale desinfectie moet u na het wassen van de luchtbevochtiger alle plastic oppervlakken afspoelen met ofwel 1 theelepel bleekmiddel gemengd met 1 gallon water ofwel een 3% waterstofperoxide oplossing om te desinfecteren, en vervolgens droogwrijven. Door uw luchtbevochtiger te vullen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water in plaats van leidingwater kunt u de hoeveelheid achtergebleven mineraalresten verminderen, maar u zult de luchtbevochtiger hoe dan ook moeten schoonmaken.

Gebruik geen schoonmaakmiddelen of bleekmiddel op de lont van een verdampingsbevochtiger, omdat dit het materiaal kan beschadigen en de ingebouwde antimicrobiële behandelingen kan aantasten. In plaats daarvan kunt u de lont 20 minuten in koud water laten weken en voorzichtig heen en weer zwenken om de (vaak bruine, slijmerige) mineralen die zich hebben opgehoopt los te maken. Om schimmelgroei op het filter te voorkomen, moet u het filter eruit halen en laten drogen wanneer u de luchtbevochtiger langer dan een dag uitzet, of het erin laten zitten en de ventilator zonder water laten draaien totdat het filter droog is. Maar u kunt niet eeuwig dezelfde lont schoonmaken. U moet het minimaal om de zes maanden vervangen, hoewel drie maanden gebruikelijk is, en zelfs elke maand als u zeer hard water hebt. Hoewel ultrasone luchtbevochtigers geen lonten hebben, hebben veel van hen een soort demineralisatiepatroon of andere behandeling die u om de zoveel tijd moet vervangen.

Veelgestelde vragen

Waar zijn luchtbevochtigers goed voor?

Bevochtiging voegt vocht toe aan de lucht om droogte te voorkomen die irritatie kan veroorzaken in vele delen van het lichaam. Luchtbevochtigers kunnen bijzonder effectief zijn bij de behandeling van droogheid van de huid, neus, keel en lippen. Ze kunnen ook sommige symptomen verlichten die worden veroorzaakt door griep of verkoudheid

Wanneer moet u een luchtbevochtiger gebruiken?

Een luchtbevochtiger brengt vocht in de lucht. Dat kan vooral nuttig zijn in de winter, wanneer het weer en de verwarmingssystemen binnenshuis de lucht droog kunnen maken — en je ogen, neus, lippen en huid uitdrogen. Je moet streven naar een luchtvochtigheid van 30% tot 50% in je huis

Wat is de beste luchtbevochtiger?

De beste luchtbevochtiger die je kunt kopen is Clean Air Optima® CA-604W. In onze tests blinkt deze uit in: snelle luchtbevochtiging, werkt stil, handhaaft een comfortabel vochtigheidsniveau en geeft ‘s nachts geen pieptoon of knipperlicht.

Welk type luchtbevochtiger is het beste voor sinus problemen?

Als je op zoek bent naar een luchtbevochtiger voor jouw sinus problemen, kies dan voor een koele-mist luchtbevochtiger. Hoewel zowel warme- als koele luchtbevochtigers met succes vocht aan jouw lucht toevoegen, is van koele luchtbevochtigers aangetoond dat ze helpen bij verkoudheidssymptomen, terwijl warme luchtbevochtigers dat niet doen.

Is het OK om elke nacht met een luchtbevochtiger te slapen?

Er is geen probleem om jouw luchtbevochtiger de hele nacht te laten draaien. Sommige mensen hebben echter een lage tolerantie voor een hoge luchtvochtigheid, dus u moet rekening houden met de gezondheid en hoe jouw lichaam erop reageert voordat je dit apparaat zelfs maar gebruikt

Bronnen

Li, B., Lai, W., Yang, C., & Zheng, S. (2016). Design of the intelligent air humidifier.

Kim, K. W., Ahn, K., Yang, H. J., Lee, S., Park, J. D., Kim, W. K., … & Hong, S. J. (2014). Humidifier disinfectant–associated children’s interstitial lung diseaseAmerican journal of respiratory and critical care medicine189(1), 48-56.

⭐ Beste Keus