Beste 4k monitor

Een 4K monitor of 4K gaming monitor kopen? Als je op zoek bent naar een tv, is een 4K scherm met hoge resolutie bijna vanzelfsprekend. Maar 4K computermonitoren zijn voor de meeste mensen een extra luxe, die je niet dagelijks nodig bent, tenzij je professioneel foto’s of video’s bewerkt, of als je een high-end home office aan het inrichten bent.

De Dell UltraSharp U2720Q is de beste 4K monitor die we hebben getest, omdat deze veel poorten heeft, je laptop kan opladen terwijl je deze gebruikt, een op hoogte instelbare standaard heeft en zeer nauwkeurig is qua kleur. Maar als je deze punten niet nodig hebt, hebben we nog anderen 4K monitoren getest die aanzienlijk goedkoper zijn.

1. Dell UltraSharp U2720Q

4k monitor Dell UltraSharp U2720Q
beste 4K monitor: beste keurweergave, haarscherp beeld, beste design

De U2720Q (ook verkocht als de U2720QM, met een HDMI-kabel in plaats van een DisplayPort-kabel) is een van de meest kleurnauwkeurige 4K monitoren die we ooit hebben getest. Bij gebruik van de sRGB-kleurset is de nauwkeurigheid bijna perfect. Het contrast is uitstekend, de voet is in hoogte verstelbaar en het beeldscherm heeft een USB-hub en een USB-C-poort die tot 90 W stroom kan leveren. Dat is genoeg stroom om laptop op volle snelheid op te laden. Een slanke rand rondom het scherm maakt de monitor moderner en vermindert de ruimte tussen schermen in een opstelling met meerdere monitoren. De garantie van drie jaar en dode pixel garantie is uitstekend. De Dell UltraSharp U2720Q is de beste 4K monitor die je op dit moment kunt kopen.

2. Iiyama ProLite XB3288UHSU-B1

Goed 4K scherm Iiyama ProLite XB3288UHSU-B1
4K monitor met beste prijs- kwaliteitverhouding

De Iiyama XB3288UHSU-B1 is een helder 4K scherm met uitstekende kleurnauwkeurigheid voor een zeer lage prijs. Het merk is een van de underdogs in de industrie, maar hun beeldschermen zijn van zeer hoge kwaliteit. De Iiyama XB3288UHSU-B1 is aanzienlijk goedkoper dan veel 4K monitoren en biedt het een zeer nauwkeurige kleurweergave die veel grafische ontwerpers nodig hebben. Iiyama XB3288UHSU-B1 is de beste 4K monitor als je veel waar voor je geld wilt. Of een goedkope optie als je 2 schermen naast elkaar wilt zetten en niet teveel geld wilt uitgeven.

3. ASUS TUF VG27AQ – QHD IPS Gaming Monitor

4K-gaming monitor van Nvidia met Gsync en lage refreshrate
Beste 4K 144hz gaming monitor met snelste refreshrate

De ASUS TUF VG27AQ wordt verkocht als een 4K gaming-monitor, wat betekent dat het fysieke ontwerp niet voor iedereen zal zijn – het is grover, hoekiger, en heeft een TUF GAMING-logo prominent op de achterkant van de standaard. Maar het is een van de beste 4K monitoren die je voor minder dan 390 euro kunt kopen. Deze monitor blinkt vooral uit in de reponsetijden die belangrijk zijn voor snelle shooter games. Dit scherm is G-Sync en Freesync 2 compatibel dat zorgt ervoor dat de snelheid van de videokaart goed synchroniseert met het beeldscherm. De kleurnauwkeurigheid is goed, maar niet geweldig.

4. Dell U3219Q – 4K USB-C IPS Monitor – 32 Inch

4K monitor Dell met dunne schermranden
4K monitor met dunne schermranden

Als je een groter scherm zoekt of een 4k monitor wilt die je met twee computers tegelijk kunt gebruiken, raden wij de 32-inch Dell UltraSharp U3219Q aan. De kleurnauwkeurigheid is vergelijkbaar met onze topkeuzes en het heeft veel poorten. De U3219Q heeft ook zeldzame functies, zoals een ingebouwde KVM-switch (voor toetsenbord, video, muis) om 2 computers tegelijk of afzonderlijk te bedienen. De U3219Q kost op het moment zo’n 300 euro meer dan onze 27-inch favorieten en neemt beduidend meer ruimte in beslag, maar als je scherm zoekt om 2 computers te bedienen is dit de beste keuze.

5. Philips 288E2A – 4K IPS Monitor – 28 inch

4K beeldscherm met de beste prijs/kwaliteit verhouding

De Philips 288E2A is zeer goed 4K monitor voor de prijs. Voor iets minder dan 310 euro krijg je goede beeldkwaliteit, 65 W USB-C opladen (genoeg voor de meeste 13-inch laptops), een USB-hub, een goede standaard, en zelfs een ingebouwde gigabit Ethernet-poort. Dit maakt het een geweldige optie voor iedereen met een 13-inch USB-C- of Thunderbolt 3-laptop, zoals de XPS 13 van Dell of recente MacBook Air- en MacBook Pro-modellen. Het bevat ook een standaard die het scherm kan kantelen, zwenken, draaien en omhoog en omlaag kan zetten, een fatsoenlijk contrast en kleurnauwkeurigheid, en een garantie van vier jaar. Maar de dode-pixelgarantie is niet zo goed als dat van Dell of HP, de monitor heeft minder USB-poorten dan onze topkeuzes, en het scherm ziet er omvangrijker en plakkeriger uit dan onze duurdere keuzes.

Moet je een 4k monitor kopen?

Als je jouw computer alleen gebruikt om te surfen en videogesprekken te voeren, of als je maar een paar uur per dag naar je scherm kijkt, hoeft je geen extra geld uit te geven aan een 4K monitor. Maar als je professionele video- of fotobewerking uitvoert en 4K foto’s en -video’s op hun hoge resolutie wilt bekijken, als je meer dingen tegelijk op jouw scherm wilt kunnen zetten, of als je scherpere tekst en meer gedetailleerde afbeeldingen op je scherm wilt zien, is een 4K monitor de investering meer dan waard.

Als je veel tijd achter je computer doorbrengt of professionele video- of fotobewerking uitvoert, is een 4K monitor de investering meer dan waard.

“4K” is een losse term die verwijst naar het aantal pixels dat horizontaal op het scherm aanwezig is; de meest gangbare 4K-resolutie is 3840 pixels bij 2160 pixels (ja, ze ronden naar boven af, maar 3,84K is niet zo pakkend). Dat is vier keer zoveel pixels als in een 1080p-scherm en 2,25 keer zoveel als in een 2560×1440-pixel scherm. De grotere pixeldichtheid zorgt voor scherpere tekst en gedetailleerdere afbeeldingen en video’s, en voor meer bruikbare ruimte op het bureaublad: op een 4K scherm kun je een heleboel informatie tegelijk bekijken, afhankelijk van de schaalinstellingen van uw besturingssysteem.

Om al die pixels te kunnen weergeven, heb je een nieuwere en snellere computer nodig; de meeste laptops en desktops die in of na 2015 zijn uitgebracht, zouden goed genoeg moeten zijn om jouw webbrowser en andere basistoepassingen aan te kunnen. Jouw computer moet DisplayPort 1.2 of hoger of HDMI 2.0 of hoger ondersteunen om een 4K beeldscherm op de gebruikelijke 60 frames per seconde (of 60 Hz) te laten werken. Instellingen als 30 Hz of 24 Hz zien er trager en stotteriger uit dan je gewend bent, omdat de meeste telefoons, laptopschermen en andere monitoren met 60 Hz verversen. Als je high-end games speelt, heb je ook een krachtige grafische kaart nodig, zoals een Nvidia GeForce RTX 2080 of AMD Radeon RX 5700 XT. Het streamen van 4K-video vereist ook een relatief snelle internetverbinding; Netflix beveelt ten minste 25 Mbps-snelheden aan voor 4K-streaming, en als je andere mensen hebt die tegelijkertijd je netwerk gebruiken, zul je meer dan dat willen.

Op Bestekeus.info testen we veel producten. Bekijk ook onze test naar de beste video deurbel. De beste slimme deurbel volgens ons onderzoek is de Arlo Wired Videodeurbel.

Hoe we de 4K monitoren getest hebben

Bij het kiezen van de beste 4K monitor hebben we op een paar punten gelet. Neem deze punten mee om 4K monitoren te vergelijken en een scherm te kopen wat bij jouw past. Dit zijn de kenmerken die je moet zoeken in een goede 4K monitor:

 • Grootte: Een 27-inch monitor is groot genoeg om te profiteren van een deel van de extra schermresolutie van 4K zonder te groot te zijn om op een bureau te gebruiken. We hebben geen 4K monitoren groter dan 32 inch bekeken omdat ze te veel bureauruimte innemen.
 • Beeldschermtechnologie: Het beeldscherm van jouw 4K monitor moet IPS zijn, niet TN (of VA), omdat IPS-panelen veel betere kijkhoeken en kleurweergave bieden.
 • Contrastverhouding: Een goede contrastverhouding maakt de donkere delen van een scherm gemakkelijker te zien wanneer u een film bekijkt of een game speelt. Tijdens onze tests hebben we de contrastverhouding van elke monitor gemeten, in plaats van af te gaan op de vermelding van de fabrikant. Een contrastverhouding van 1000:1 of hoger (hoger is beter) is typisch voor IPS-schermen. Een goede contrastverhouding is iets belangrijker dan nauwkeurige kleuren – u kunt onnauwkeurige kleuren vaak achteraf verhelpen door de monitor zelf te kalibreren, maar een slechte contrastverhouding is moeilijker aan te pakken.
 • Prijs: Een goede 27-inch 4K monitor moet minder dan 600 euro kosten, en fatsoenlijke budgetmodellen moeten minder dan 400 euro kosten. Voor een goed 32-inch model betaalt u tussen 700 en 900 euro.
 • Poorten: HDMI- en DisplayPort-aansluitingen zijn beide vereisten voor elke goede 4K monitor, en de beste zullen ook een USB-C-poort bevatten die een weergavesignaal kan verzenden en tegelijkertijd een aangesloten laptop kan opladen. Goede monitoren moeten ook een USB 3.0-hub bevatten, zodat u randapparatuur zoals toetsenborden, muizen en webcams kunt aansluiten, aangezien moderne laptops steeds minder eigen poorten hebben.
 • Kleurnauwkeurigheid en kleurengamma: voor elk soort foto-, video- of grafisch werk zorgt de kleurnauwkeurigheid van een monitor ervoor dat jouw beelden eruitzien zoals ze bedoeld zijn, wanneer ze op een ander scherm of in druk verschijnen. De beste 4K monitoren, die gekalibreerd worden geleverd door hun fabrikanten, hebben een betere kleurnauwkeurigheid dan monitoren die dat niet hebben. Voor de beste beeldkwaliteit moet jouw monitor ook zo veel mogelijk van het sRGB-kleurengamma dekken; hoe meer gammadekking een monitor biedt, hoe breder het kleurengamma dat hij nauwkeurig kan weergeven. Dekking van het bredere DCI-P3-kleurengamma is ook een pluspunt. Als je professioneel beeldwerk op de monitor uitvoert, raden wij je aan de monitor zelf te kalibreren of dit door een professional te laten doen. Hoewel de nauwkeurigheid van in de fabriek gekalibreerde monitoren over het algemeen goed is, kan professionele kalibratie dit meestal verbeteren.
 • Ondersteuning voor statieven en VESA-montage: Als je jouw monitor niet goed kunt uitlijnen voor een correcte houding, zul je de prijs met je lichaam betalen. De meest ergonomische optie, en een vereiste voor onze keuzes, is de mogelijkheid van een monitor om aan een monitorarm te worden bevestigd via een VESA-bevestiging. Maar omdat goede monitorarmen €100 tot €200 extra kunnen kosten, hebben we voorrang gegeven aan 4K monitoren met een standaard die van voor naar achter kan kantelen, van links naar rechts kan zwenken, omhoog en omlaag kan schuiven en in portretstand kan draaien.
 • Garantie: 4K-monitoren zijn grotere investeringen dan budgetmonitoren, dus een goede garantie is belangrijk. We hebben alleen gekeken naar monitoren met een garantie van drie jaar of langer. Een goede dode-pixel-garantie die jouw aankoop beschermt tegen heldere en donkere pixeldefecten is ook belangrijk.
 • Vernieuwingsfrequentie: Een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz via HDMI 2.0 of DisplayPort 1.2 zorgt voor een vloeiende beeldweergave en voorkomt trage animaties en muisbewegingen. Oudere versies van HDMI en DisplayPort hadden een maximum van 30 Hz voor 4K monitoren of waren afhankelijk van meerdere kabels om 60 Hz te bereiken. Je kunt nu 4K monitoren kopen met een verversingssnelheid tot 144 Hz, maar ze zijn duurder dan 60 Hz-monitoren, de geïntegreerde grafische processors van de meeste laptops ondersteunen ze niet, en de meeste mensen hebben ze niet nodig.
 • Ontwerp: De rand rond het scherm van een monitor heeft geen invloed op de functionaliteit. Maar een smalle rand ziet er moderner uit en vermindert de ruimte tussen schermen als u meerdere monitoren gebruikt. Met een dunne bezel zorg je ook voor minder ruimte als je een 2-schermen opstelling wilt hebben.
 • Gebruiksvriendelijke bediening: Het schermdisplay van jouw 4K monitor moet het eenvoudig maken om instellingen zoals tekstgrootte of helderheid te wijzigen. De knoppen – capacitief of fysiek – moeten ook gemakkelijk te gebruiken zijn.
 • Variabele vernieuwingsfrequenties: Als je geen pc-games speelt, hoeft je geen zorgen te maken over de responserate. Een monitor met een variabele verversingssnelheid, ook wel adaptieve synchronisatie genoemd, stemt de verversingssnelheid van het scherm af op de framerate van de game die je speelt, terwijl deze op en neer gaat, waardoor scheuren en stotteren van het scherm worden voorkomen en de invoerlatentie wordt verminderd zonder dat dit invloed heeft op de prestaties van de game. Een paar van de monitoren die we hebben bekeken, ondersteunen FreeSync, dat zowel met AMD- als Nvidia-videokaarten werkt.
Wat is de beste 4K monitor?

De beste 4K monitor is de Dell UltraSharp U2720Q. Dit 4K scherm blinkt uit op zijn kleurnauwkeurigheid, scherpte, dunne randen en mooie ontwerp.

Is een 4K monitor de moeite waard?

Een 4K monitor is de moeite waard als je dagelijks veel achter de computer doorbrengt of als je professioneel met vormgeving bezig bent. Een hogere resolutie betekent meer details en een betere beeldkwaliteit voor je favoriete series en games, maar ook meer schermruimte voor jouw spreadsheets en browservensters.

Hoeveel kost een 4K monitor?

In het verleden kostte een 4K-monitor minimaal 400 euro, maar tegenwoordig zijn er goede 4K beeldschermen voor minder dan 300 euro.

Wat zijn de voordelen van een 4K scherm?

Met deze grotere schermen en een 4K-resolutie krijg je een veel groter werkoppervlak zonder enig verlies in scherpte. In feite krijgt u een veel scherper beeld dan op een 24-inch Full HD-monitor. Wat gamen betreft, het vermindert aliasing enorm en zorgt er ook voor dat je kleine details beter ziet.

Is een 4K monitor beter voor de ogen?

Een 4K monitor heeft een hoge resolutie en meer detail. Onderzoek toont aan dat ogen meer ontspannen bij scherp beeld. 4K monitoren zijn een goede keus als je vermoeide ogen wilt vermijden tijdens lange werksessies.

Bronnen

Uhrina, M., Frnda, J., Sevcik, L., & Vaculik, M. (2014). Impact of H. 264/AVC and H. 265/HEVC compression standards on the video quality for 4K resolutionAdvances in Electrical and Electronic Engineering12(4), 368-376.

Harada, H., Kanaji, S., Hasegawa, H., Yamamoto, M., Matsuda, Y., Yamashita, K., … & Kakeji, Y. (2018). The effect on surgical skills of expert surgeons using 3D/HD and 2D/4K resolution monitors in laparoscopic phantom tasks. Surgical endoscopy32(10), 4228-4234.

Tweakers 4K Monitor Best Buy Guide

⭐ Beste Keus